Eklektové papuánští odchovali své první mládě
Mladý pár eklektů se o hnízdění pokoušel již několikrát, ale teprve letos na jaře bylo jejich úsilí završeno úspěšným odchovem jednoho mláděte. Chovatelé už také vědí, jakého je pohlaví, což nebývá u mladých papoušků vždy na první pohled zřejmé. U eklektů je to díky výrazné pohlavní dvojtvárnosti jasné hned poté, co mladým jedincům začíná vyrůstat obrysové peří. A potěšující je, že pár už opět začal hnízdit.
To, co na první pohled vypadá jako dva odlišné druhy papoušků, je ve skutečnosti pár eklektů – plodožravých papoušků s výrazným pohlavním dimorfismem (pohlavní dvojtvárností). Zatímco sameček je převážně zelený a má výrazně oranžový zobák, samička je červenofialová a její zobák je celý černý. Mláďata se rovnou opeřují podle pohlaví, takže po opuštění hnízdní dutiny už chovatelé vědí, jakého pohlaví mládě je. U jiných druhů mohou být mladí jedinci zprvu zbarveni podobně jako samice.
Papoušci rodu eklektus nejsou v chovech vzácností, přesto máme z tohoto prvoodchovu velkou radost. Pár eklektů papuánských, který jsme získali na konci roku 2021, je velmi mladý, a proto se musel správné péči o potomky teprve naučit. Samec byl během prvních pokusů o odchov velmi plachý a při sebemenším vyrušení zmatkoval a neopatrně skákal do hnízdní budky, čímž mohl mládě vážně zranit. Rozrušení papoušci mohou mláďatům vyškubávat peří nebo je dokonce napadat. Výrazně pomohlo, že jsme jim nabídli hnízdní budku ve tvaru písmene L. Díky tomu mohla být samice s mládětem v boční části budky a samec mohl do hnízda bezpečně vstoupit. Zároveň nabízí více místa pro případ, že chce i samec trávit čas uvnitř během péče o mládě, což byl rozhodně případ našeho samce.
Mládě se vyklubalo těsně před Vánocemi (19. prosince 2025) a v budce zůstalo až do začátku března 2026. Významný podíl na úspěšném odchovu má právě samec, který mládě od začátku vzorně krmil a stále ještě krmí. Po opuštění hnízda potomka také trpělivě hlídá a dělá mu společnost, takže se od něj mládě může učit. Barva peří mláděte je stejná jako u dospělce, takže již od prvních týdnů bylo jasné, že se jedná o samečka. Těší nás, že první úspěšné vyvedení mláděte chovný pár povzbudilo a nedlouho po jeho rodičovské premiéře samice snesla v polovině května další vejce. V současné době tedy rodiče pečují o dvě mláďata vylíhnutá 12. května. Budeme doufat, že se i tentokrát podaří ptákům potomky úspěšně odchovat.
Rodinku eklektů mohou návštěvníci ostravské zoo pozorovat společně se skupinou ledňáků modrokřídlých poblíž vchodu do pavilonu Papua.
Eklektus papuánský (Eclectus polychloros) obývá pralesy, lesnaté savany a mangrovy na Nové Guineji a okolních ostrovech. Dosahuje délky okolo 35 až 40 cm a váhy 400–600 g. Eklektové mají oproti jiným papouškům prodloužený zažívací trakt, protože konzumují převážně ovoce, květy, nektar a vláknité části rostlin. Tato adaptace umožňuje pomalejší průchod potravy, lepší trávení vlákniny a účinnější vstřebávání živin. Žijí jednotlivě nebo v menších skupinách. V období rozmnožování obsazují samice hnízdní dutiny, zatímco samci zajišťují přísun potravy. Mláďata se líhnou po čtyřech týdnech inkubace a osamostatňují se ve věku pěti až šesti měsíců. V Červeném seznamu IUCN je veden jako málo dotčený druh (Least Concern), ale populace má klesající tendenci. Pokles je zapříčiněn rozsáhlým odlesňováním a odchytem pro obchod s volně žijícími zvířaty.
19.6.2026Kam o horkém víkendu? Do klimatizované Zoo Ostrava!
18.6.2026Výměna sloních samců mezi Zoo Ostrava a Zoo Praha
16.6.2026Prasata visajanská se přestěhovala do nového výběhu
15.6.2026Biodiverzita Zoo Ostrava: Naši strakapoudi
11.6.2026Budoucnost velkých koček v Zoo Ostrava











